dijous, 5 de desembre del 2013

La UNESCO reconeix un projecte català com una de les Millors Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial


La ‘Metodologia per a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial: l’experiència del Montseny a les Reserves de la Biosfera’ és el primer projecte català que rep aquest reconeixement



La “Metodologia per a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial: l’experiència del Montseny a les Reserves de la Biosfera” ha estat inclosa dins el Registre de les Millors Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. Aquest és el primer projecte català que s’ha inclòs dins el Registre, que és una de les tres llistes que recullen exemples del patrimoni cultural immaterial de la humanitat junt amb la Llista Representativa i la Llista de Salvaguarda Urgent.

El Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, reunit a Bakú (Azerbaidjan), ha fet públic el reconeixement aquest matí.

En el marc de la trobada del Comitè Intergovernamental, el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura, Lluís Puig, ha destacat que “és un reconeixement del qual en podem gaudir plenament, però a la vegada també és un repte per seguir treballant fort i de valent en aquesta línia. Ens ofereix la possibilitat d’atendre altres països i ONG que vulguin aplicar aquest mètode en els seus llocs d'origen”, ha afirmat.

Puig ha afegit que “s’ha posat de manifest com després de 20 anys de treball en la línia de la llei 2/1993, la nostra forma de treballar s'ha convertit en un referent per a tots els països membres de la convenció per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial”.

La Metodologia és un projecte pioner promogut pel Centre UNESCO de Catalunya amb la col·laboració de la Reserva de la Biosfera del Montseny, el Museu Etnològic del Montseny “la Gabella”, i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per mitjà de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals. El projecte es va dur a terme de setembre de 2009 a agost de 2011.

Les principals novetats de la Metodologia és que pren com a referència el nou concepte de Patrimoni Cultural Immaterial establert per la Convenció de París (2003) i que ha estat confeccionada amb l’objectiu de servir d’exemple per a altres inventaris de patrimoni immaterial.

La Metodologia té com a punt central la participació del conjunt de la societat en la salvaguarda del patrimoni immaterial i se centra en el paper de les comunitats, els grups, i els individus que el recreen i el transmeten. La identificació dels elements que formen part del patrimoni cultural immaterial es fa a través de la documentació, el treball de camp i la participació comunitària. Els criteris de verificació es fonamenten en tres idees, que l’element infongui un sentiment d’identitat, que es transmeti generacionalment,  i que es mantingui viu.

L’inventari del Montseny recull actualment 294 elements referents a tradicions i expressions orals; arts de l’espectacle; pràctiques socials, rituals i esdeveniments festius; coneixements i usos relacionats amb la natura i l’univers; i tècniques artesanals tradicionals. Per les seves característiques l’inventari no es considera tancat i s’anirà ampliant amb aportacions de col·lectius i particulars, en especial d’aquells que hi estan implicats.

El projecte es pot consultar a http://www.unescocat.org/montseny/cat/

FOTOS REBUDES DES DEL PARLAMENT I PROGRAMA DE L'ACTE

Audència amb la presidenta del Parlament de Catalunya Sra de Gispert








SETMANA UNESCO 2013

La UNESCO, un brollador constant

ACTE de COMMEMORACIÓ del DIA de la UNESCO
Divendres, 15 de novembre de 2013
A les 6 de la tarda
Parlament de Catalunya

Conductor de l’acte: Xavier Carmaniu i Mainadé, historiador i periodista.

PROGRAMA

Actuació de la Coral Tessel·la, de l’associació Amics de la UNESCO de Barcelona.

Parlament de la M.H. Sra. Núria de Gispert, Presidenta del Parlament de Catalunya.

Intervenció de:
            - Helena Pujol, alumna de l’Institut Santiago Sobrequés de Girona, actualment l’escola associada a la UNESCO degana de Catalunya i
            - Carles Bonet, expresident de l’associació Amics de la UNESCO de Barcelona,  associació degana de l’Estat espanyol.

Participació dels representants de les 4 branques de la Xarxa civil UNESCO a Catalunya:
-        Jordi Morató, responsable de la càtedra UNESCO de Desenvolupament Sostenible de la UPC, en representació de les càtedres;
-        Imma Casals, directora de la biblioteca Can Casacuberta de Badalona, en representació de les biblioteques;
-        Joan Carles Moreno, coordinador de la Xarxa d’Escoles Associades de la UNESCO a Catalunya, en representació de les escoles i
-        Ma. Dolors Reig, presidenta de la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO, en representació de les associacions i clubs.



Presentació de:
- Terres de l'Ebre – Reserva de la Biosfera a càrrec de Xavier Pallarès, delegat del Govern a Terres de l'Ebre i
- El Llibre del Sindicat Remença 1448, primer element català que consta a la llista Memòria del Món, a càrrec de Joan Boadas, arxiver municipal de Girona.

Cloenda musical a càrrec de l’Aula de Música 7 de Barcelona, escola associada a la UNESCO.

***
A l'acte hi van participar associacions, biblioteques, càtedres i escoles UNESCO procedents de: Badalona, Barcelona, Caldes de Montbui, Delta de l'Ebre, el Masnou, Esplugues de Llobregat, Girona, Igualada, la Garriga, l'Hospitalet de Llobregat, Lleida, Maçanet de la Selva, Manresa, Martorell, Palafrugell, Premià de Mar, Roses, St. Adrià de Besòs, St. Antoni de Vilamajor, Sta. Coloma de Farners,  Sta. Coloma de Gramenet, Terrassa, Tortosa, Valldoreix-St. Cugat i Vilanova i la Geltrú.




MISSTAGE DE L'ANTIC DIRECTOR GENERAL DE LA UNESCO

Molt honorable Presidenta del Parlament de Catalunya,

Molt agraït per convidar-me a l’acte de commemoració del dia de la UNESCO 2013, que té lloc avui, 15 de novembre, al Palau del Parlament.

El meu reconeixement a la Presidenta de la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO, que m’ha escrit en nom d’aquesta extensa i valuosíssima xarxa civil, informant-me sobre las activitats previstes durant la “Setmana UNESCO”.

La UNESCO, un referent, més necessari avui que mai, per a fer possible que “els pobles” –com, en tanta clarividència estableix la Carta de les Nacions Unides- puguin, per fi, “evitar l’horror de la guerra a les generacions futures”.

I per a aquesta transició històrica d’una cultura d’imposició, domini, violència i guerra, a una cultura de conversació, conciliació, aliança i pau, és necessari passar de súbdits silenciosos, obedients i temorosos, a ciutadans plens, que s’expressen i participen. Passar d’espectadors impassibles a actors implicats, compromesos, perseverants.

Ciutadans “lliures i responsables” – con la lluminosa Constitució de la UNESCO defineix, a l’educació - guiats, en el seu comportament quotidià, pels “principis democràtics” de la justícia, igual dignitat, i solidaritat intel·lectual i moral, per a, presencial i virtualment, a través d’una xarxa de xarxes que permeti que el clamor popular arribi a tot arreu, obrir, per la inflexió de la força a la paraula, la nova era, el “nou començament” que descriu la Carta de la Terra.

Sí, la paraula i no la força, la mà estesa i, mai més alçada, ni armada, l’acció conjunta per a una vida digna per a tots.

Parlament, de “parlare”, de parlar.

UNESCO, la veu de la ciutadania que pensa en tots i no en uns quants.

La xarxa civil, la veu del poble per a, constantment, interactuar amb els seus representants.

Miguel Martí i Pol va escriure que “tot està per fer i tot es possible...” però, ¿qui, sinó tots?

Tots plegats, il·luminant l’esdevenir, avui tan ombrívol ...


Federico Mayor
15 de novembre de 2013